Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΦΑΡΜΑ

Όταν το επιχειρείν συναντά τη φύση και η οικολογία γίνεται τρόπος ζωής

Ακροβατώντας ανάμεσα σε δύο νομούς. Με το ένα πόδι στην Αρκαδία και με το άλλο στη Λακωνία. Περίπου 34 χιλιόμετρα, μακριά από την Τρίπολη, προσπερνώντας τα χωριουδάκια της Κερασίτσας, Μανθυρέας, Κερασιάς και Βλαχοκερασιάς. Αφήνεις στην άκρη την «πρωτευουσιανικήν» και ανακατεύεσαι με διαλέκτους, γήινους ήχους, δροσιά και μυρωδιές από παστό (σύγκλινο), μάπα (κόκκινο λάχανο), φουσκί (κοπριά) και χιλιάδες βελανιδιές. Στα περίπου 1.050 μέτρα υψόμετρο (832μ. η είσοδος του χωριού), εκεί όπου «σβήνουν τα σύνορα» της Τρίπολης, Σπάρτης και Μεγαλόπολης, ορθώνουν το ορεινό ανάστημά τους, οι Κολλίνες. Το γραφικό χωριό των 250 κατοίκων.


Για τους ντόπιους, σημαίνει σκόρδο. Για τους Γάλλους, πλαγιά. Το χωριό με τα ελάχιστα καφενεία, μίνι μάρκετ, το εξατάξιο σχολείο που το κουδούνι έπαψε να αντηχεί στις γύρω γειτονιές τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο, αλλά και τα 32 ξωκλήσια. Νέοι δεν ζουν πια εδώ. Ούτε λειτουργούν ξενώνες για τουρίστες ή περαστικούς επισκέπτες. Οι μόνοι κάτοικοι άνω των 40 που παρέμειναν στον ευλογημένο αυτό τόπο σε πείσμα της κρίσης και της αστικοποίησης, παράγουν λάδι ενώ ελάχιστοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Ίχνη αμπελιών ωστόσο, αποτελούν τους βασικούς μάρτυρες της πάλαι ποτέ οινικής ιστορίας του χωριού που «μεθούσε» την Αρκαδία και την Λακωνία με το «Κολλινιάτικο».


Λίγο μετά το αρχαίο δάσος Σκυρίτιδας (που ακόμη και μέχρι σήμερα δήμαρχος και κάτοικοι ξεσκονίζουν βιβλιογραφίες για τη σωστή ορθογραφία: Σκιρίτιδα ή Σκυρίτιδα) και με το άρωμα της φύσης και του ξύλου να διεγείρει τις αισθήσεις, η μεγαλύτερη βιολογική φάρμα στην Ελλάδα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της στο NEWS 247!


Αρκαδική Οικολογική Φάρμα. Καλώς ορίσατε στην πλέον υπερσύγχρονη μονάδα ζωικών και τυροκομικών βιολογικών προϊόντων των 15.000 στρεμμάτων. Αλλιώς, τη μεγαλύτερη στη χώρα πιστοποιημένη Φάρμα βιολογικής εκτροφής από τον φορέα ΔΗΩ (Οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων) και πρακτικά, το όνειρο ζωής των ιδιοκτητών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη που πήρε σάρκα και οστά το 2001.